Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Diskrimineringslagen har till ändamål att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Med diskriminering avses att någon missgynnas, trakasseras eller behandlas sämre till följd av någon av ovanstående anledningar. Även bristande tillgänglighet, dvs att en person på grund av en funktionsnedsättning ej kan komma in i en lokal, eller ges möjlighet att utföra ett arbete som denne hade kunnat utföra om hjälpmedel hade införskaffats utgör diskriminering enligt lagens mening. Lagen är tvingande, med vilket menas att arbetsgivare (och andra) måste följa den.
En arbetsgivare får ej diskriminera den som är arbetstagare hos arbetsgivaren. En arbetsgivare får inte heller diskriminera en sökande när denne söker en tjänst. Särbehandling kan dock i vissa fall vara tillåten för vissa i lagen angivna ändamål. Får en arbetsgivare kännedom om att en anställd känner sig diskriminerad eller trakasserad på arbetsplatsen är arbetsgivaren skyldig att utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta de åtgärder som krävs för att beteendet ska upphöra.
Skyldigheten för en arbetsgivare att tillse och komma till rätta med diskriminering på arbetsplatsen är omfattande och ställer höga krav på arbetsgivaren. Den som bryter mot förbuden mot diskriminering, repressalier eller sin utredningsskyldighet ska enligt diskrimineringslagen betala diskrimineringsersättning till den utsatta parten. Även annan ekonomisk ersättning, särskilt från Lagen om anställningsskydd (LAS), kan ibland aktualiseras.
Känner du dig diskriminerad eller trakasserad så kontakta oss och diskutera ditt ärende med en arbetsrättsjurist.