Information

Under denna rubrik har vi samlat några vanligt förekommande begrepp och situationer inom arbetslivet.

Klicka på respektive avsnitt nedan för att läsa mer om saken i fråga.

Hittar du inte svaret på din fråga på dessa sidor, vill veta mer eller få en bedömning av ditt ärende är du alltid hjärtligt välkommen att kontakta oss och tala med en av våra arbetsrättsjurister.

pärmar staplade på hög.

Anställningsvillkor

Som anställd har du vissa rättigheter som en arbetsgivare inte har rätt att förneka dig, inte ens med ditt godkännande. Dina rättigheter framgår av svensk lag samt i vissa fall av kollektivavtal och anställningsavtal. Känner du dig oschysst behandlad, undrar du om din arbetsgivare verkligen får göra som han vill vad gäller arbetstid, semester, lön, OB-ersättning eller annat?​

Läs mer

Avgångsvederlag

I samband med att en arbetsgivare säger upp en person eller att arbetstagaren självmant säger upp sig själv är det inte ovanligt att det utgår olika typer av frivillig ersättning. All sådan ersättning, som alltså inte följer av tvingande lag och kollektivavtal kan lite grovt kallas för avgångsvederlag. Det kan röra sig om allt från ytterligare lön, engångsutbetalningar, arbetsbefrielse och konkurrensklausuler till mindre saker som att få ta över mobiltelefon och dator.

Läs mer

Avsked

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har en arbetsgivare rätt att avskeda en anställd om denne grovt åsidosätter sina åtaganden gentemot arbetsgivaren. Ett avsked får dock ske endast i de mest allvarliga fallen t.ex. då den anställde begått brott gentemot arbetsgivaren. I sådana fall behöver arbetsgivaren inte ge den anställde en andra chans och möjlighet till bättring utan personen tvingas då avsluta sin anställning och gå på dagen.

Läs mer

Arbetsmiljö

Arbetsmiljölagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Detta gäller på samtliga arbetsplatser där en arbetstagare utför arbete för en arbetsgivares räkning.​

Läs mer

Diskriminering och trakasserier​

Diskrimineringslagen har till ändamål att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Med diskriminering avses att någon missgynnas, trakasseras eller behandlas sämre till följd av någon av ovanstående anledningar. ​

Läs mer

Lönekrav och andra fordringar​

I samband med anställningar och uppsägningar händer det tyvärr att arbetsgivare håller inne lön, intjänad semester eller andra förmåner som arbetstagaren enligt lag och avtal har rätt till. Arbetsjuristerna äger stor expertis och omfattande erfarenhet av att driva förhandlingar och processer gällande alla typer av fordringar och krav inom det arbetsrättsliga området. ​

Läs mer
Person räcker över penna och papper.

Provanställning

En provanställning får enligt lagen om anställningsskydd (LAS) pågå i som längst sex månader. Under provanställningen är skyddet för arbetstagare mycket svagt och både arbetstagare och arbetsgivare kan som regel avsluta anställningsförhållandet med mycket kort varsel.

Läs mer

Uppsägning

Om du anser att du har blivit uppsagd i strid mot lagen om anställningsskydd (LAS) och vill ha tillbaka jobbet så är det viktigt att agera fort. Vill du ogiltigförklara uppsägningen måste du meddela arbetsgivaren detta inom två veckor från att du blev uppsagd för att din rätt att väcka talan inte ska gå förlorad.

Läs mer

Uppsagd - Arbetsbrist

Det finns två typer av grunder som en arbetsgivare kan använda sig av när denne vill säga upp en anställd; Arbetsbrist och personliga skäl. Här presenteras kortfattat vad arbetsbrist innebär i praktiken och hur en arbetsgivare måste göra för att uppsägningen ska anses ha gått till på rätt sätt.

Läs mer

Uppsagd - Personliga skäl

Det finns två typer av grunder som en arbetsgivare kan använda sig av när denne vill säga upp en anställd; Arbetsbrist och personliga skäl. Här presenteras kortfattat vad personliga skäl innebär i praktiken och hur en arbetsgivare måste göra för att uppsägningen ska gå till på rätt sätt.

Läs mer

Uppsägningstid

Oavsett om det är du eller arbetsgivaren som har avslutat anställningen och oavsett anledningen så har du som anställd en uppsägningstid från det att du meddelar eller meddelas att din anställning upphör. Hur lång tid beror på lag, kollektivavtal och anställningsavtal samt slutligen på förhandlingen mellan dig och din motpart i samband med att anställningen avslutas.

Läs mer